Andre-en-Niels.reismee.nl

Praia do Francês

De route vandaag gaat verder noordwaarts via Penedo en terug naar de kust richting Praia do Francês. Hoewel de wegen en het verkeer tot nu toe vrij goed waren, is het vandaag behoorlijk anders. Er is veel vrachtverkeer op de weg die door een heuvelig landschap gaat en de weg is enkelbaans. Het deert de Brazilianen niet, zij rijden als idioten en halen in voor een heuvel of een bocht zonder zicht. Met regelmaat wordt een denkbeeldige derde (midden) strook gebruikt. Wij rijden uiteraard netter in onze huurauto. Rond een uur of elf komen we aan in Penedo, een van de goed bewaarde koloniale steden in het noordoosten. De stad is ergens in het midden van de zestiende eeuw gebouwd en was in de zeventiende eeuw de plek waar de Nederlanders en Portugezen zwaar gevochten hebben voor de macht over het noordoosten.

We bekijken het oude centrum en de vele kerken, die overigens tot de best bewaarde koloniale kerken van Brazilië behoren. We sluiten ons bezoek af met een heerlijke lunch van Bacalhau a Gomes de Sá in een restaurant in het voormalig fort van prins Maurits van Oranje-Siegen.

Na Penedo willen we verder rijden langs de kust. Maar wat op de kaart een kustweg lijkt, blijkt in werkelijkheid een weg te zijn die net een paar kilometer van de kust loopt. We merken dat dit hier in het noordoosten betekent dat je dan door suikerrietplantages rijdt. Eindeloze groene velden van het spul. Het wordt verbouwd als grondstof voor Ethanol dat je hier kan tanken. Ook onze huurauto rijdt op dit goedje, lekker 'eco' zullen we maar zeggen. Helaas wel een beetje saai als uitzicht kilometer na kilometer. Gelukkig komen we na verloop van tijd weer in de palmboomplantages en de kustlijn terecht.

In de namiddag komen we aan op onze bestemming. Dan blijkt dat we een fout hebben gemaakt bij de boeking en per ongeluk de boeking voor de vorige dag hadden gemaakt. Het hotel heeft nog een kamer vrij en is zo aardig om ons daar nog alsnog in te laten verblijven. We dumpen snel onze spullen en nemen een duik in de zee. Die is hier met lekker veel goede golven, wat Praia do Francês ook een populaire plaats voor surfers maakt. Het is een klein, rustig dorpje dat 's avonds vrij rustig is. Naast een aantal veredelde snackbars zien we twee restaurantjes en daar genieten we later die avond weer eens van een Maqueca, deze keer met garnalen.